El Blog

 
 

Calendario

<<   July 2007  >>
SMTWTFS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     

Categorías

Sindicación

Enlaces

Alojado en
ZoomBlog
 

Per què som bípedes?

Por macv - July 17th, 2007, 17:46, Categoría: Biologia

BBC-Mundo
El bipedisme representa un estalvi important d'energia per a l'humà. S'imagina que l'ésser humà no haguera evolucionat i seguírem caminant amb quatre potes?
Afortunadament, els nostres avantpassats es van adonar molt prompte que la millor forma d'estalviar energia era caminar amb dues cames.
Així es va donar l'origen del bipedisme segons una nova investigació duta a terme per diverses universitats als Estats Units.
El bipedisme, diu l'estudi que es publica en les Actes de l'Acadèmia Nacional de Ciències (
PNAS, en les seues sigles en anglès), és el punt més clar de divergència entre els éssers humans i els micos.
Aquesta, diuen els científics, és la característica definitòria dels nostres avantpassats.
I caminem ergits perquè així gastem menys energia, en termes dels moviments que es requereixen per a obtenir menjar.
"Aquesta teoria és bastant lògica", va dir a BBC-Ciència Salvador Moyà-Solà, director de l'Institut Català de Paleontologia.
"Perquè l'estalvi energètic és un dels factors determinants en tot procés de l'evolució".
Segons l'expert, "l'energia és un element bàsic, però és difícil d'aconseguir i és limitada en la naturalesa".
"Per tant, totes aquelles adaptacions que permeten reduir el cost energètic de qualsevol activitat dóna un avantatge selectiu molt important a les espècies que ho aconsegueixen", afegeix.

Evidència


L'explicació de perquè els humans passem de quadrúpedes a bípedes ha estat un dels assumptes més contenciosos en la història de l'evolució.

En el passat ja s'havia plantejat la teoria que el caminar erguit comportava una reducció en la despesa d'energia, la qual cosa hauria donat molts avantatges evolutives al ser humà.
Però encara que aquesta teoria s'ha debatut durant dècades, fins a ara no havia suficients dades que la donaren suport.
Els investigadors de les universitats de Arizona, Califòrnia Davis, i Washington, van arreplegar dades metabòliques, cinemàtiques i cinètiques de cinc chimpancés i quatre humans adults mentre caminaven en una màquina per a fer exercici.


(Imatge: Cary Wolinsky.- Els investigadors van amidar
l'energia que gastaven al caminar chimpancés i humans
).


Durant l'estudi es va entrenar als chimpancés perquè caminaren tant en quatre potes com bípedamente sobre la màquina.
Els resultats van revelar que, en el mateix recorregut, els humans al caminar alçats només gastaven un 25% de l'energia que els chimpancés utilitzaven per a caminar sobre quatre potes.

Anatomia
L'estudi va lograr vincular la despesa energètica a l'anatomia del subjecte estudiat. I demostra perquè certs individus són capaços de caminar alçats amb més eficiència energètica que uns altres.
"El model biomecánico -diuen els científics- revela que s'utilitza més energia amb passos més curts o amb massa muscular més activa". De fet, agreguen, el chimpancé que tenia la zancada més llarga va resultar ser el més eficient quan caminava alçat. Tal com assenyala Salvador Moyà-Solà "no hem d'oblidar també tot el complex de la locomoció bípeda, que inclou tant peus com mans".
La locomoció bípeda, explica l'investigador, allibera a les mans i les converteix en elements de manipulació i recol·lecció extraordinaris el que contribueix també a l'estalvi energètic.
"Sens dubte el bipedisme és un primer pas important en la convergència cap a la línia humana" afirma Salvador Moyá-Solá. "Però hi ha una mica intermedi que és encara més important, i és l'increment del cervell". "Allí és on realment resideix la qüestió de l'origen humà".

 

Blog alojado en ZoomBlog.com