El Blog

 
 

Calendario

<<   July 2007  >>
SMTWTFS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     

Categorías

Sindicación

Enlaces

Alojado en
ZoomBlog
 

Una gran inundació va separar Gran Bretanya d'Europa

Por EFE-Londres - July 19th, 2007, 21:37, Categoría: Geologia

La divisió, fa 450.000 anys, explicaria el retard de 120.000 anys en l'arribada d'humans a la illa

El trencament del pujol Weald-Artois, que s'estenia des del sud-est d'Anglaterra fins al nord-oest de França fa uns 450.000 anys, com a conseqüència de la crescuda de les aigües d'un llac va separar per a sempre Gran Bretanya d'Europa. L'evidència d'aquesta "gran catàstrofe", que ha portat no només conseqüències geològiques sinó també soci-culturals, la posen en relleu els investigadors de l'Imperial College de Londres en un article que publica aquesta setmana la revista científica britànica Nature.
"L'aïllament geogràfic de Gran Bretanya de l'Europa continental és conseqüència dels elevats nivells marins interglaciares que van propiciar la inundació de les planes més superficials del Canal de la Manxa i del Mar del Nord", expliquen els experts. "Abans de la formació de l'Estret de Dover, no obstant això, Gran Bretanya estava connectada a Europa per un pujol, l'anticlinal Weald-Artois, que s'estenia des del sud-est d'Anglaterra fins al nord-oest de França", afigen. Aquest plec del terreny feia de dic de contenció entre la planicie del llavors inexistent Canal de la Manxa i l'aigua d'un llac que es localitzava al sud del Mar del Nord i que era regat pels rius Tàmesi, a Gran Bretanya, i Rhin, en la façana septentrional d'Europa. Va ser la crescuda del nivell de l'aigua d'aquest llac, fa uns 450.000 anys, la que, segons els científics, va provocar el trencament del Weald-Artois, donant lloc a un reguer que va perforar una vall entre Gran Bretanya i França i les va separar per a sempre. Aquesta "megainundació" hauria durat diversos mesos, temps en el qual s'haurien abocat un milió de metres cúbics d'aigua per segon sobre la porció de terra que unia la Bretanya amb la Gran Bretanya.
"Anteriors investigacions de les característiques geofísicas del Canal de la Manxa van revelar l'existència d'una xarxa de valls submergides d'uns 400 quilòmetres de longitud excavats en la superfície d'aquesta plana", incideixen els científics. Aquesta realitat és la que ara han retratat els investigadors britànics amb imatges obtingudes gràcies a un sonar d'alta resolució i en les quals es pot veure una vall de desenes de quilòmetres d'ample i més de 50 metres de profunditat que s'estén al llarg del Canal de la Manxa. A més, les imatges mostren les marques que sobre el terreny van deixar els torrents d'aigua que van córrer cap a la plana del Canal de la Manxa des del Mar del Nord.
Barrera física per a la immigració
"La conservació del paisatge del fons del Canal de la Manxa, que està ara entre 30 i 50 metres per sota del nivell del mar, és molt millor de la que hauríem esperat", afirma en un comunicat de premsa el professor Jenny Collier, un dels científics que ha treballat en l'estudi. Aquest descobriment "obri la possibilitat d'anar més enllà i descobrir els processos que han modelat el nord-oest d'Europa durant l'últim milió d'anys", afig. De fet, els científics creuen que el trencament del Weald-Artois i les consegüents inundacions van reorganitzar les desembocadures d'alguns rius del nord-oest d'Europa, ja que van reorientar el Tàmesi i el Rhin cap a la vall per a formar el que anomenen el "riu del Canal".
Però la separació geogràfica de Gran Bretanya també va implicar conseqüències socials: els experts consideren que les inundacions van ser responsables dels canvis topogràfics que van crear una barrera física per a la immigració i que, per tant, van retardar l'arribada d'humans a la illa fins a fa uns 100.000 anys. "Aquest esdeveniment prehistòric reescriu la història de com el Regne Unit va arribar a ser una illa i pot explicar perquè l'ocupació humana de Gran Bretanya es va estancar durant uns 120.000 anys", explica Collier.
Les inundacions d'aquella època podrien ser fins i tot l'origen de les reserves i distàncies que, durant segles, els britànics han mantingut amb la resta d'Europa.Blog alojado en ZoomBlog.com